Doğu Türkistan’lı yazar Nurala Göktürk, Bugün Kayseri Hunat Medresesi’nde yeni kitaplarını yayımladı. Kitaplarında Doğu Türkistan’dan göç eden vatandaşlarının hikayelerine yer verdiğini ve örnek aldığı yazarların kitaplarını tercüme ettiğini dile getirdi…
Doğu Türkistan’lı yazar Nurala Göktürk, Bugün Kayseri Hunat Medresesi’nde yeni kitaplarını yayımladı. Kitaplarında Doğu Türkistan’dan göç eden vatandaşlarının hikayelerine yer verdiğini ve örnek aldığı yazarların kitaplarını tercüme ettiğini dile getirdi.
1961 yılında Doğu Türkistan’dan ailesi ile göç etmek zorunda kalan Nurala Göktürk, Göç hikayelerinin yazılmasının babasının bir hayali olduğunu ve bu hayali kitaplarında kendisinin gerçekleştirdiğini belirterek ”Babamın çok Arzu ettiği bir hayaliydi göç hikayelerini yazılması babam her fırsatta kızım ben anlatayım sen yaz göç hikayelerini diyordu, kitabı okuduktan sonra içeriği daha iyi anlayacaksınız.’’ Şeklinde konuştu.
Çocukluğundan beri şiire aşina bir insan olduğunu ve şiir yazmayı çok sevdiğini belirten Göktürk, şiirle tanışma süreci hakkında yaptığı açıklamada ‘’Küçük yaşlarda bizim değerli büyüğümüz Mehmet Emin Buğra Bey’in şiirlerini ezberlerdim. Başta o şiirler olmak üzere, birçok milliyetçi şairin şiirleri ve kitapları bana ilham verdi. En çok da bizim yüreklerimizde bulunan göç maceralarımız şiir yazma konusunda beni sürükledi.’’ ifadelerini kullandı.
Yazdığı şiirlerin Erciyes Dergisi’nde yayınlanmaya başlaması ile birlikte giderek tanınmaya başlayan Göktürk, bu süreçle ilgili ‘’Yazdığım şiirleri yavaş yavaş Erciyes Dergisi’nin çeşitli kollarında yayınladık ardından İstanbul’a taşındık ve orada da çeşitli etkinliklerde bulundum.’’ şeklinde konuştu.
1998 yılında çıkardığı ‘Gökbayrak’ isimli kitap ve ardından çıkardığı yemek kitabının ardından istikrarlı bir şekilde birçok kitap çıkaran Göktürk, kariyerinin yükseliş süreci olarak değerlendirdiği bu dönemle ilgili olarak yaptığı açıklamada ‘’Yemek kitabından hemen önce 1998 yılında ‘Gökbayrak’ isimli kitabım çıktı. Ardından Söyüngül Canişev hanımın Doğu Türkistan’da 11 yıl boyunca zindanlarda çektiği işkenceleri ve hayat hikayesini anlattığım kitabım çıktı. Ardından yine Uygurların Cumhurbaşkanı Ahmet İgenberdi’ye ait ‘Hicret Derdi’ isimli şiir kitabının tercümesini yaptım. Burada Arap alfabesinden Uygur Türkçesine ve Latin alfabesine çeviriler yaptım.’’ ifadelerine yer verdi.
Bu sürecin ardından yeniden kendi şiirlerine yoğunlaşan ve biriken şiirleri ve yeni şiirlerini derleyerek iki yeni şiir kitabı yayınlayan Göktürk, ‘Gökbayrak Sevdası’ ve ‘Ben Türkistan Kızıyım’ isimlerini verdiği bu iki özel kitabın ardından 2008 yılında başladığı ve 2023 yılında bitirdiği ‘Göç Hikayeleri’ kitabı ile ilgili olarak ‘’Göç hikayelerine 2008 yılında başladım, önüme sürekli engeller çıktı. Ailevi problemler ve çeşitli sağlık sorunları sebebiyle süreç uzadı ama Allah’a şükürler olsun ki yaklaşık 10 gün önce kitabımız elimize ulaştı ve bütün bekleyenler kadar bende çok sevindim. Babamın vasiyetini yerine getirmiştim ve bizden sonraki neslin bizim buraya nereden, nasıl ve ne için geldiğimizi görmeleri içinde büyük bir yol gösterici olacak bir eser bırakmıştım.’’ şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Kayseri hakkında da konuşan Göktürk, Kayseri ile ilgili yaptığı açıklamada ‘’Son kitap Kayseri’ye gelmeden 2 saat önce elimize ulaştı. Bu da bize Kayseri’nin getirdiği bir şans bence. Bununla beraber 8 kitabım, pek çok makalem ve dergim yayınlandı. Bugün ikinci vatanım olan Kayseri’deyim ve Kayserili kardeşlerimle bir araya gelerek kitap imzalamaktan mutluluk ve şeref duyuyorum.‘’ ifadelerini kullandı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)